srijeda, 21. rujna 2011.

Liječenje akutne dijareje (proljeva) kod pasa

Akutna dijareja (proljev) kod pasa ponekad traži liječenje, a ponekad ne. Mnogo je uzroka koji mogu potaknuti proljev kod psa, i nisu svi ozbiljni. Kada su prisutni još neki simptomi, lakše je odrediti koji je pristup najbolji u liječenju. Često ovo stanje prolazi samo od sebe, no psu će biti potrebno nadoknaditi minerale, vitamine i vodu koju je izgubio. Ako je proljev prisutan više od nekoliko tjedana, ili se u razmacima vraća na duže periode, takvo stanje se onda smatra kroničnim proljevom i mora mu se pronaći uzrok.



Zabrinutost vlasnika

Dijareja može biti znak nekih ozbiljnih bolesti, no brzopleto davanje antibiotika psu može prouzročiti dodatne neželjene probleme. Pretjerana upotreba antibiotika vodi do nastanka sojeva bakterija koje su otporne i ponekad lijekovi na njih više ne djeluju. Važno je dobro promotriti stanje psa. Akutna dijareja (proljev) obično traje jedan do dva tjedna i prolazi bez posljedica.



Svrha akutne dijareje

Proljev je jedan od procesa kojim se tijelo rješava neželjenih toksina. Liječenje psa treba ograničiti dok se ne pojave neki drugi dodatni simptomi, poput dehidracije ili veće količine krvi u stolici. Ako pas postane letargičan, promijeni značajno ponašanje ili brzo izgubi na težini, može se raditi o težem stanju. Akutna dijareja obično prolazi bez dodatnih simptoma. Tijelo psa se vjerojatno brani od loše supstance što ju je pas pojeo, polizao ili progutao. Tijekom tog procesa normalno je vidjeti vodenastu ili mekanu stolicu, s primjesama sluzi ili krvi.



Liječenje akutnog proljeva


Ako se pas čini zdravim, sretnim i jakim, osim što ima proljev, promjena u prehrani je dobrodošla kako bi se organizam oporavio sam od sebe. Psu dajte pola količine hrane koju ste mu uobičajeno davali, i pomalo bi se stanje trebalo normalizirati. Možete mu davati probiotske nadomjestke i budite sigurni da pas pije dovoljne količine vode ako se počinju pojavljivati znakovi dehidracije. Ako gingiva psa (zubno meso) postane ljepljiva, dehidracija može biti ozbiljan problem za rješiti.


Akutna dijareja kod štenaca

Proljev kod štenaca može bit razlog za brigu. Imunološki sustav štenadi se još uvijek razvija i jača, tako da su štenci podložniji infekcijama, virusima i bolestima. Štenci mogu pokupiti bolest i od bolesne kuje koja ih doji. Ako primjetite proljev kod štenca, najbolje bi bilo uzeti malo za uzorak koji se analizira. Liječenje se u tom slučaju bazira na rezultatima testova. Štenci puno lakše dehidriraju od odraslih pasa, stoga pazite da uzimaju puno vode ako dođe do ovog stanja.

Nema komentara:

Objavi komentar