četvrtak, 15. rujna 2011.

Kako dati mački injekciju inzulina?

Ako imate mačku s dijabetesom tada postoji nekoliko stvari koje bi trebali znati o davanju inzulina. Davanje injekcija inzulina nije teško kada naučite tri glavna koraka: čuvanje i priprema inzulina, priprema injekcije i davanje injekcije. Jednom kada pročitate ovaj post, bit ćete spremni dati svojoj mački inzulin s minimalnom neugodom.



Čuvanje i priprema inzulina
  • Iako se inzulin može čuvati 30 dana na sobnoj temperaturi, djelovanje mu je najbolje kada se čuva u frižideru.
  • Inzulin nikada nemojte tresti, jer to stvara zračne mjehuriće koji otežavaju njegovu apsorpciju s mjesta davanja.

Priprema injekcije
  1. Izvadite inzulin iz frižidera par minuta prije aplikacije kako bi se postepeno zagrijao. Hladan inzulin izaziva veću neugodu.
  2. Promiješajte inzulin tako što ćete ampulu nježno protrljati između dlanova. Čisti inzulin ne treba mješati.
  3. Očistite vrh ampule inzulina alkoholom i odstranite kapicu sa injekcije. Uvijek koristite isti tip injekcije za doziranje kako bi mački mogli aplicirati pravilnu količinu lijeka.
  4. Povucite u špricu količinu zraka jednaku količini inzulina koju morate dati mački. Taj zrak istisnite u ampulu inzulina i okrenite ampulu.
  5. Napunite injekciju s inzulinom. Ako Vam se u štrcaljki pojave mjehurići zraka veći od pribadače, vratite inzulin u ampulu i ponovo ga navucite. Znači, inzulin mora biti u injekciji bez mjehurića zraka.

Davanje injekcije
  1. Inzulin dajte uvijek nakon što je mačka jela kako bi izbjegli nizak šećer u krvi.
  2. Prvo mačku pomazite, i ponašajte se smireno. Mačka ne smije biti pod stresom ili uznemirena kada joj dajete injekciju.
  3. Povucite kožu na stražnjem dijelu vrata između lopatica, koristeći se palcem i kažiprstom ne-dominantne ruke. Formirajte nešto slično stošcu od kože. Malo protrljajte kožu između prstiju kako bi se koža priviknula na tretiranje. To olakšava prolazak igle i sama aplikacija inzulina će biti manje bolna za mačku. Nemojte stalno davati injekciju u isto mjesto.
  4. Držite špricu za spremnik između palca i srednjeg prsta dominantne ruke, dok Vam je kažiprst blizu klipa, ali ne još direktno na njemu.
  5. Držeći injekciju skoro horizontalno, brzo je upiknite pod kožu i kažiprstom brzo istisnite cijelu količinu inzulina.
  6. Izvadite iglu, bacite je u siguran spremnik (ako nemate pravi spremnik za odlaganje igala, može Vam poslužiti i obični bijeli čvršći kanister). Nemojte pokušavati zatvarati iglu poklopcem, jer se tako i Vi sami možete upiknuti.
  7. Protrljajte nježno područje uboda kako bi što bolje raspršili lijek pod kožom. Ako je krzno možda mokro na mjestu uboda, to znači da je nešto inzulina iscurilo iz šprice ili igla nije prošla skroz kroz kožu mačke. Tada nemojte ponavljati dozu, jer ne znate koliko ste inzulina uspjeli dati, a od previše inzulina mački može pretjerano pasti šećer u krvi.
  8. Uvijek na kraju nagradite mačku maženjem ili davanjem male poslastice.