srijeda, 7. rujna 2011.

Liječenje bubrega kod mačke

Za mačku, kao i za svaku drugu životinju, bubrezi su životno važni. Bolesti bubrega češće se javljaju kod starijih mačaka, no mogu se javiti i kod mlađih čija se prehrana bazira na suhoj hrani. Također, bolest bubrega može biti i genetski naslijeđena. Bolest bubrega ne može se kod mačke do kraja izliječiti, ali se može kontrolirati i odgoditi zatajenje.


Injekcije tekućine

Da bi olakšali zadatak bubrezima, tekućina se može ubrizgavati pod kožu mačke koja pati od bolesti bubrega. Ove injekcije su poznate pod nazivom subkutane injekcije. Ovaj postupak se mora provoditi svaki dan. Za bolje rezultate, injekcije se mogu kombinirati s lijekovima.
U lakšim slučajevima, injekcije se mogu davati kod kuće. Injekcije tekućine mogu odgoditi otkazivanje bubrega, ukoliko se one daju svaki dan tijekom cijelog života Vašeg ljubimca. Ako mačka ima kronično zatajenje bubrega, trebat će se hospitalizirati i tamo će biti pod stalnim nadzorom.


Lijekovi

Lijekovi su alernativa injekcijama tekućine kako bi se preveniralo zatajenje bubrega. Tvari koje vežu fosfate mogu produžiti život bolesne mačke. No, ovi lijekovi moraju biti praćeni adekvanom prehranom. Disfunkcionalni bubrezi kod mačke mogu dovesti do anemije, mučnine, visokog tlaka i povišenja razine toksina u krvi. Ova stanja će tražiti dodatne lijekove za liječenje.


Prehrana

Promjene u prehrani nisu dovoljne da zaustave bolesti bubrega, no udruženo s lijekovima mogu se postići dobri rezultati. Mačka bi trebala uzimati hranu siromašnu proteinima, natrijem i fosfornim spojevima.
Takva prehrana bi trebala uključivati mnogo mokre hrane kako bi ljubimac ostao hidriran. Suha hrana može pogoršati stanje, jer smanjuje resorpciju tekućine. Posuda sa svježom vodom uvijek mora biti dostupna mački. A u trgovinama se može pronaći specijalna hrana za mačke koje imaju bolesne bubrege, no za nju vjerojatno treba veterinarski recept.


Bolest bubrega kod mačke je fatalna i nema lijeka. Sve dosad nabrojano je samo pomoć mački u borbi s tom bolešću. Važna je pravovremena dijagnoza bolesti. Neki od simptoma bolesti bubrega mogu biti stalna žeđ, učestalo mokrenje, gubitak na težini i povraćanje. Rano otkrivanje bolesti značajno može produžiti život Vaše mačke.