nedjelja, 11. rujna 2011.

Četkanje zuba štenetu - korak po korak

Brušenje zuba štenetu je važno kako bi uspostavili detalnu higijenu kod njega. Vlasnici moraju biti uporni u svom naumu čišćenja zuba. Najbolje je sa stvaranjem navike početi između 8 i 16 tjedana starosti kako bi se što prije naviknuli na četkanje i održavanje higijene
  1. Prvo što trebate je dapronađete pravu pastu za štenca. Od ljudske se može razboliti i stoga ju nikada ne treba koristiti kod pasa. Kupite pastu za zube za pse i malu količinu stavite na prst. Pustite da ju pas poliže i pomiriši. One uglavnom dolaze s okusom i mirisom mesa.
  2. Štenci se znaju uspješno izmigoljiti iz situacije, pa bi bilo dobro da imate nekoga tko će ga pomoći držati na ravnom stolu ili podlozi dok Vi četkate. Polegnite psa na trbuh ili bok, i držite ga za ogrlicu, ili ga podignite na stražnje noge držeći ih tako da se pas ne može pomicati.
  3. Nježno prođite prstom po gingivi i zubima bez zubne paste. Radite to kratko vrijeme i dajte štenetu poslasticu za dobro ponašanje. Postupno produžujte vrijeme vježbe. Ako imate četkicu za psa, pokažite mu je i dozvolite da je liže.
  4. Ako Vas štene gricka za prst, glasno viknite kako bi obeshrabrili grizenje.
  5. Jednom kada se pas navikne na Vaš prst u svojim ustima, možete početi četkati ili nastavite koristiti prste. Kod četkanja počnite s gornjim dijelom zuba na kraju usne šupljine. Podignite usnu da vidite gdje četkate, te koristite kružne pokrete uzduž zubnog mesa i prednjeg dijela zuba. Unutrašnjost zuba je manje bitna za čišćenje.
  6. Postupno pomičite prst ili četkicu prema prednjim zubima, pa prijeđite na stražnje zube druge strane. Potražite mjesta upale, porezotine, oštećene zube ili nakupine kamenca. Obratite posebnu pažnju na stražnje zube jer se tamo lovi najviše plaka i česti su problemi sa zubima.
  7. Psu dajte posebnu poslasticu i pohvalite ga nakon četkanja zubi.
  8. Četkajte zube štencu svaki dan, no ne predugo. Produženo četkanje može dosaditi psu i imat će manje volje za kooperativnost kada ćete mu drugi put četkati.
Četkice koje se stave na prst ili četkice za pse su odlične. Omogućuju lagane i sigurne kretnje po ustima Vašeg psa. Dostupne su u više veličina i oblika ovisno o veličini psa. Dječje četkice isto mogu biti dobar izbor kod pasa s malim ustima i kod štenaca. Dlake trebaju biti mekane i potrebna je redovita zamjena kada se četkica istroši.