srijeda, 14. rujna 2011.

Jesu li automatska vratašca za ljubimce sigurna?

Automatska vratašca su dostupna u prodaju sa brojnim mogućnostima i bilo koja su sigurna alternativa standardnim vratima za kućne ljubimce (najčešće mačke i pse). Dolaze u različitim veličinama, i možete izabrati ona elektronska ili magnetska.


Elektronska automatska vrata

Takva su vrata poputno automatizirana, i za svoj rad koriste ultrazvuk, radio frekvenciju ili infracrveni sustav ključa. Uglavnom se otvaraju klizeći prema gore. Sustav ključa detektira koji ljubimci nose uređaj i vrata se otvaraju samo kada ljubimac priđe vratima. Tako Vi možete odrediti koji ljubimci mogu koristiti vrata. Ako imate mačke kojima ne dozvoljavate ulaz njima ne stavljate uređaj koji otvara vrata. Dodatno, lutalice i druge štetočine poput rakuna nemogu ući u Vaš dom.


Značajke auomatskih vrata

Različita vrata dolaze s različitim opcijama. Razmotrite svoju situaciju prije konačne odluke i nabavke jedne vrste. Kod elektronskih vrata uvijek možete kupiti dodatne baterije u slučaju da nestane struje u Vašoj kući. Tako ćete ljubimcima osigurati slobodu kretanja i u tim okolnostima. Umjesto elektronskih, možete naći i magnetska vrata. Kod postavljanja budite sigurni da je automatski sigurnosni uređaj na mjestu na kojem treba biti. To će osigurati da se vrata zatvaraju silom gravitacije, što je bolje nego motorićem. Sigurnosni uređaj može vrata povući natrag ili oglasiti alarm ako se nešto zaglavi u prolazu vrata. Neka automatska vrata Vam omogućuju mogućnosti samo jednosmjernog otvaranja i kompletnog zaključavanja. Može se namjestiti i udaljenost s koje vrata reagiraju s obje strane, i vanjske i unutarnje. Kod nekih sustava se može namjestiti i koliko dugo vrata ostaju otvorena. U hladnom periodu godine takva vrata Vam mogu uštediti znatnu energiju potrošenu za grijanje, jer ostaju zatvorena bez obzira kakvo je vrijeme vani (vjetrovito, kišovito,...).



Razmatranje


Ako već koristite jedna ovakva vrata, ili ih tek namjeravate kupiti, nekoliko je važnih stvari o kojima trebate razmisliti. Ako imate više ljubimaca i jedan ne smije van ili jedan od njih ne smije unutra, morate zapamtiti da kada su s onom životinjom koja ima pravo prolaza, prolaze i oni kroz vrata. Još važnije, ako imate malu djecu koja se puno druže sa ljubimcima, morate ih stalno nadgledati. Mnogo je priča koje pokazuju kako vratašca za kućne ljubimce uopće nisu sigurna za djecu, često mališani zapadnu u nezgode (koje mogu biti i fatalne).