ponedjeljak, 5. rujna 2011.

10 uzroka šuma na srcu kod mačke

Šum na srcu su neobični zvukovi koji nastaju kod nepravilnog protoka krvi kroz mačje srce. Kod mačaka se razlikuje 6 stupnjeva, s tim da je šesti najozbiljniji.

Različiti su razlozi koji mogu uzrokovati šum na srcu kod mačke. Neka stanja se mogu izliječiti operacijskim putem.
  1. Ponekad mačje srce ima neku genetski nasljednu abnormalnost ili defekt na samom zidu srca ili na zaliscima. Često mačić ima šum na srcu, a onda kako odraste šum nestane. Ovakva situacija nije neobična i ne utječe na sam rad mačjeg organizma. Operacijom se deformiteti srčanih zalistaka mogu uspješno korigirati.
  2. Ozbiljna anemija kao posljedica inficiranosti buhama i/ili krpeljima može utjecati na srce. Tako izazvan šum na srcu može se probati korigirati nekim dodacima u prehrani (npr. vitaminima).
  3. Suženje protoka kroz pulmonalnu arteriju koja izlazi iz desnog ventrikula srca se zove pulmonalna stenoza. Ovdje je šum izazvan abnormalnom turbulencijom u protoku krvi koja nastaje zbog povećanog otpora.
  4. Tetralogija Fallot je kompleksni defekt odlaznih arterija srca u više segmenata srca. Pulmonalna stenoza je odgovorna za šum.
  5. Isto stanje poput pulmonalne stenoze koje se pojavljuje kod aorte, zove se aortna stenoza.
  6. Komunikacija između ventrikula srca kroz zid koji ih odvaja se zove ventrikularni septalni defekt. Ako je komunikacija velika, čak niti ne mora rezultirati šumom s obzirom da se u tom slučaju pojavljuje mala turbulencija krvi ili je uopće nema.
  7. Jedno od češćih uzroka šuma na srcu mačke je displazija mitralnog zaliska. Tada zalistak ne odrađuje svoju funkciju, propušta, pa se šum čuje zbog turbulencije ili povratka krvi kroz zalistak.
  8. Otvoreni ductus arteriosus nastaje kada se ne odrade sve potrebne promjene na fetalnom srcu nakon okota. Takvo stanje rezultira šumom u slučaju da krvi protječe s lijeve na desnu stranu srca.
  9. Hipertireoza (povećana štitnjača) može uzrokovati šum kod mačaka. Ovakvo stanje se liječi kombinacijom lijekova i /ili operacijom.
  10. Kardiomiopatije također izazivaju šumove na srcu. Kod ove bolesti u srčanom mišiću dolazi do pomjene oblika, razvlači se ili stanjuje i tako srce otežano pumpa krv. Obično lijekovi povećaju efikasnost srca tako da povećaju elastičnost samog mišića i smanje opterećenje.
Najčešće, srčani šumovi nisu opasni po život mačke. Mačke ih jednostavno prerastu (dakle, šum nestane kako mačka odrasta) ili se mačke operiraju.