subota, 10. rujna 2011.

Četkanje zuba psu kod kuće

Higijena zuba psa koja se provodi kod kuće od iznimne je važnosti za prevenciju oralnih bolesti poput gingivitisa i parodontne bolesti. Pranje zuba treba provoditi na dnevnoj bazi i psu treba davati posebne poslastice za žvakanje i igračke koje sprječavaju nakupljanje naslaga plaka i kamenca.

Dakle, nastanak gingivitisa i zubnog plaka se može spriječiti dnevnim pranjem zuba. Psi su poznati po tome da slabo surađuju tijekom tog "procesa", tako da ćete ga morati naučiti da postane kooperativan. Izaberite četkicu s mekanim vlaknima. Možete korititi dječju četkicu za zube ili posebnu za ljubimce. Kod veterinara nabavite pastu za zube. Izaberite psu omiljeni okus ribe, jetrica, puretine ili piletine. Pse ne privlače paste s mint okusima. Nemojte koristiti ljudske paste za zube, jer one mogu kod pasa izazvati probleme. 




Četkanje zuba

Prije nego počnete s četkanjem, dajte malo paste psu da je okusi. Uzmite još malo paste na prst i utrljajte ju psu na zube i gingivu (zubno meso). Uzmite četkicu i nježno je trljajte uz zube. Počnite sa stražnjim dijelom usta i napredujte prema naprijed. Budite sigurni da četkate i ispod razine zuba (po mesu).
Četkanje od otprilike 30 sekundi n dan, sprječava ozbiljne probleme sa zubima. Ako to ne radite, psu će se na zubima nakupiti plak. Plak se može pretvoriti u kamenac za manje od 2 dana i više se ne može odstraniti četkicom.
Nakupljanje kmenca vodi do gingivitisa, zubnog karijesa i parodontne bolesti. Zubni apsces ili parodontna bolest mogu dovesti i do infekcija u drugim dijelovima psećeg organizma.
Četkajte zube psu otprilike uvijek u isto doba dana, kako bi stvorili naviku. Nakon četkanja izvedite psa u šetnju ili ga počastite poslasticom kako bi se osjećao nagrađeno.
Počnite s četkanjem dok je Vaš ljubimac još štene, što ranije to bolje.
Kako god, pas i dalje treba profesionalno čišćenje zuba dva puta godišnje. O tome razgovarajte s Vašim veterinarom.


Poslastice za žvakanje i slične igračke

Poslastice koje se žvaču i igračke mogu također pomoći u sprječavanju problema sa zdravljem zuba. Takve poslastice preveniraju nakupljanje plaka ili kamenca tako što skidaju naslage hrane i plaka sa zuba. Psi jako vole žvakati i obožavaju takve poslastice, a uz to su i korisne.
Zamijenite obične poslastice s ovima za žvakanje.
Kupite psu par tvrdih igračaka s jačom teksturom. Pitajte veterinara koje bi igračke mogle biti pogodne, jer poneke mogu biti prečvrste i uzrokovati frakture zuba.


"Hrskava" prehrana

Tvrda hrana je od iznimne važnosti za sprječavanje problema sa zubima. Stoga u prehranu uvedite i tvrdu hranu, jer takva hrana čisti zube, ponašajući se ko abrazivno sredstvo koje ne dozvoli nakupljanje plaka.
Ako pas jede uglavnom mokru hranu, morate mu davati suhe poslastice bar jednom dnevno.