subota, 10. rujna 2011.

Alergijski konjuktivitis kod psa

Alergični konjuktivitis je stanje kod pasa uzrokovano različitim okolišnim faktorima ili prehranom. Manifestira se upalom i iritacijom konjuktive (transparentnog sloja koji prekriva bjeloočnicu).


Uzroci
Uzročnici alergijskog konjuktivitisa uglavnom su okolišni faktori poput grinnja, peludi, dima ili kemikalija. Imunološki sustav psa reagira negativnom na te podražaje, zamjenjujući ih za infektivne agense. Stvara histamine koji uzrokuju upalu konjuktive. U rijetkim slučajevima, prehrana kod psa može uzrokovati oteklinu konjuktive.


Simptomi akergijskog konjuktivitisa
Simptomi ove bolesti često uključuju:
  • crvenilo očiju (oba oka su zahvaćena, no može se dogoditi da je i samo jedno)
  • pretjerano suzenje
  • svrbž očiju
  • proziran vodeni iscjedak iz očiju
  • stanjenje konjuktive
  • sekundarne infekcije, koje izazivaju dodatan iscjedak iz oka
Psu se mogu još pojaviti i dodatni simptomi poput svrbeža kože, kihanja, oticanja nogu ili sekundarne infekcije, ovisno o faktoru koji je uzrokovao alergijsku reakciju.

Dijagnoza
Dijagnoza se temelji na simptomima životinje i dodatnih par testova. Testovi na alergene mogu otkriti što je uzrok iritacijama.

Liječenje konjuktivitisa
Najvažniji korak u liječenju alergijskog konjuktivitisa je eliminacija alergena koji uzrokuje pretjeranu reakciju psećeg imunološkog sustava. Ako je to nemoguće kod psa će se razviti kronični konjuktivitis, koji može oštetiti oči.
Kapi za oči obično se propisuju kako bi se oči smirile. One mogu sadržavati steroide ili protuupalne supstance. Umjesto kapi, veterinar može prepisati i mast za oči. Mogu se dati i sustavni lijekovi protiv alergije poput antihistaminika, steroida i protuupalnih lijekova.
Ako se razvije sekundarna infekcija, psu se mora dati još i antibiotik ili antibiotske kapi za oči.
Ako je hrana suspektni alergen, psu se prepisuje hipoalergenska prehrana, koja se može pripremiti kod kuće ili kupiti pripremljena u dućanu.
Antioksidansi i omega 3 i 6 masne kiseline se mogu preporučiti kako bi se ojačao imunološki sustav psa i spriječila alergijska reakcija. Psi koji su alergični na okolišne faktore mogu razviti kroz vrijeme i druge tipove alergija. To se može pokušati spriječiti tvarima koje ojačavaju imunološki sustav.

Alternativa u liječenje konjuktivitisa
Čičak, slatki korijen, ružmarin i končara (Filipendula ulmaria) su biljke koje uspješno ublažavaju alergijske reakcije, zbog svog antiseptičkog i protuupalnog učinka. Pas može imati koristi i od relaksirajuće terapije, jer stres često oslabljuje imuni sustav, i čini psa prijemljivijim za alergije.