četvrtak, 8. rujna 2011.

Faze razvoja mačića

Razvoj mačića je proces koji traje prvih 18 mjeseci života. Četiri su glavna razdoblja, i svako ima svoje posebnosti. To su faza dojenja, doživljaja okoline, odvikavanja i stjecanja statusa.



1. tjedan: dojenje
U prvom tjednu tek okoćeni mačić doji cijelo vrijeme i udvostručit će svoju težinu u 7 dana. Tijekom ovog vremena, odvajanje od majke je štetno za razvoj i zdravlje mačića, jer majčino mlijeko osigurava potrebne vitamine i nutrijente za pravilan rast. Osjetila mačiću još nisu u potpunosti razvijena, pa odvajanje od majke može uzrokovati slijepilo ili gluhoću. Također, može do slabijeg razvoja mozga i mentalne zaostalosti.


2. do 7. tjedan: doživljaj okoline
Oko drugog tjedna, mačić će otvoriti oči, iako mu vid neće biti potpuno razvijen do petog tjedna. Poboljšavaju se osjetila njuha i sluha, pamačić postaje svjestan svoje okoline, iako je interakcija s njom ograničena. Mačje kosti još nisu očvrsnule, pa mačić još ne hoda.
Oko četvrtog tjedna, sva osjetila su generalno razvijena i mačić počinje istraživati i pokušava hodati. U petom tjednu dolazi do socijalne interakcije s drugim mačićima, ljudima  i okolinom.


8. tjedan: odvikavanje
Većina mačaka će svoje mlade odbiti nakon 8 tjedana. Aktivno igranje je sada na najvišoj razini i nastavlja se, i mačić sve bolje razumije okolinu i kontakte s drugim životinjama i ljudima. Nakon četrnaestog tjedna, igranje se smanjuje i mačić zauzima stav odrasle životinje.


6 do 18 mjeseci: stjecanje statusa
Sa šest mjeseci kod mačke se javlja želja za rangiranjem i dominacijom nad drugim ljubimcima. U ovom mjesecu može se pojaviti agresivna igra, otimanje hrane i čuvanje određenog područja od ostalih. Neki mačići čak pokušavaju dominirati drugim kućnim ljubimcima ili čak ljudima. Ovakvo ponašanje se može nastaviti do 18 mjeseci starosti, kada se uspostavlja status svake životinje u "obitelji".
Poslije 18 mjeseci, većina mačaka je zrela, no neke vrste to nisu dok ne prođu dvije godine. Pošto mačke nisu okoćene sa svim osjetilima potpuno razvijenim, vrijeme između rođenja i 18 mjeseci je vrlo važan period u kojem se određuju sposobnosti i funkcionalnost tih osjetila. Ispravna njega je važna kako bi se osigurao dobar razvoj, te dug i zdrav život mačke.