petak, 9. rujna 2011.

Akutno zatajenje jetre kod pasa

Akutno zatajenje jetre kod pasa je karakterizirano gubitkom više od 70 % jetrene funkcije zbog nekroze i iznenadnog odumiranja jetrenog tkiva. Jetra je jedna od glavnih organa i vitalno je važna za zdravlje Vašeg ljubimca.
Akutno zatajenje jetre pogađa različite procese u organizmu psa poput probave, metabolizma i hormonalnog balansa. Jetra je jedini organ kod psa koji se može, ako mu se da dovoljno vremena i nutrijenata, oporaviti (čak i ako je oštećenje preko 70%).


Simptomi zatajenja jetre kod pasa:
  • povraćanje
  • proljev
  • gubitak apetita
  • krv u stolici
  • bolesti mozga zbog zatajenja jetre
  • žutica
  • nekroza tkiva jetre i duktalnih stanica
  • oštećenje bubrežnih tubulusa
  • nemogućnost zgrušavanja krvi

Uzroci zatajenja jetre

Izloženost toksičnim agensima može izazvati zatajenje jetre kod pasa, isto kao i nemogućnost disanja i uzimanje hepatotoksičnih lijekova ili kemikalija (poput analgetika Rimadyla). Hepatotoksični lijekovi i kemikalije su odgovorni za uništavanje jetrenog tkiva. Drugi uzroci su povezani sa zatajenjem su smanjen protok krvi i fluida krou jetru i okolna tkiva, te pretjerano izlaganje vrućini.
Metabolički poremećaji u sintezi proteina poput albumina, transportnih proteina, prokoagulanata i antikoagulantnih proteinskih faktora mogu također uzrokovati zatajenje jetre. Smanjena apsorpcija glukoze je još jedan razlog oštećenja jetre. Svi ovi faktori mogu uzrokovati odumiranje jetrenog tkiva i rezultirati smanjenom funkcijom jetre i gubitkom jetrenih enzima, što u konačnici dovodi do zatajenja organa u cijelosti.


Dijagnoza

Fizikalni pregled, evaluacija medicinske povijesti psa, pretraga krvi, analiza urina, ultrazvuk i biopsija tkiva mogu pomoći u dijagnosticiranju zatajenja jetre. Anemija, niski šećer u krvi, povećana proizvodnja jetrenih enzima i njihovo povišenje koncentracije u krvi, smanjenje sinteze proteina i prisutnost bilirubina i kristala amonijevog urata u urinu ukazuju na oštećenje jetre.


Liječenje

Liječenje akutnog zatajenja jetre ovisi o ozbiljnosti situacije. U blažim slučajevima, prilagodba prehrane u kojoj se trebaju osigurati potrebni vitamini, minerali i masnoće, može osigurati oporavak jetrenog tkiva. Konzervansi, kemikalije i aditivi u psećoj komercijalnoj hrani su uzročni faktori bolesti jetre. Takvu hranu bi bilo bolje izbjegavati.
U ozbiljnim slučajevima, važno je hospitalizirati psa zbog adekvatnog nadomještavanja tekućine, elektrolita i kisika. Psu se također treba smanjiti aktivnost kako bi se jetra regenerirala. Normalna proteinska ishrana s povećanim količinama vitamina E i K je preporučljiva, zajedno s lijekovima i antioksidansima, lijekovima za koagulaciju, hepatoprotektorima i lijekovima za jetrenu encefalopatiju.
Cijepljenje protiv vvirusa psećeg hepatitisa može prevenirati bolesti jetre i njeno zatajenje, isto kao i izbjegavanje lijekova koji su hepatotoksični. Zatajenje jetre je fatalno zapse i može uzrokovati smrt u 24 sata ako se ne liječi. Najbolje je što prije posjetiti veterinara ako primjetite gore nabrojan simptome.