srijeda, 14. rujna 2011.

Postajete li alergični na mačke?

Alergija na mačke se javlja kod jednog čovjeka na otprilike 10 ljudi. Ako imate mačku i sumnjate da postajete na nju alergični, pratite svoje simptome i otiđite specijalisti po pomoć i savjet.


Simptomi alergije

Ako sumnjate na pojavu alergije, morali bi imati barem jedan od sljedećih simptoma:
  • kihanje, zbog pristnosti otpalih komadića kože i dlake s mačjeg tijela koji uzrokuju negativnu reakciju Vašeg organizma
  • svrbež kože
  • kašalj
  • osipi po koži, pogotovo u područjima koja su bila u kontaktu s mačkom
  • oticanje ektremiteta (ruku i nogu), lica ili očnih kapaka
  • suženi dišni putevi, dahtanje i zviždanje prilikom disanja.
Nakon izlaganja mački trebali bi ispoljiti neki od ovih simptoma. No, oni se ne moraju pojaviti samo kod alergije na mačke, već mogu biti simptomi infekcije dišnih puteva ili alergije na neke druge agense. Važno je testiranje kako bi točno utvrdili uzrok problema.


Alergološko testiranje

Postoje razni tipovi testova za otkrivanje uzroka alergije. Specijalist može provesti testiranje krvi (RAST ili ELISA testove). Krv bi u slučaju alergije trebala sadržavati protutijela na alergene mačke (specijalne glikoproteine). Ovakvo testiranje daje točan rezultat u više od 90% testiranih pacijenata.
Također postoji opcija intradermalnih testova koji ne zahtijevaju uzorak krvi, ali se test vrši na koži. Mala količina mačjeg glikoproteinskog alergena se stavlja pod kožu injekcijom i ako nakon 5 sati od aplikacije razvijete alergijsku reakciju, doktor će postaviti dijagnozu alergije na mačke. Doktor uz taj alegen može aplicirati i agense koji se mogu naći u mačjem krznu (poput peludi ili grinja), jer možda niste alergični na produkte mačke, već na ono što ona nosi na sebi, u krznu.
Kada dobijete rezultat, moći ćete razmotriti nekoliko opcija liječenja.



Liječenje

Ako ste vlasnik mačke, i na nesreću ste i alergični na nju, imate par opcija;
  • Kratkotrajno rješenje je korištenje antihistaminika ili steroida koji mogu se mogu uzimati nekoliko mjeseci za redom. Ti lijekovi mogu uzrokovati i neke nuspojave, koje mogu biti čak i gore od simptoma alergije, ako se uzimaju duže vrijeme.
  • Injekcije protiv alergije, preporučaju se od strane sve više doktora, jer nemaju značajne nuspojave, a pomažu u dužem periodu. Neki pacijenti ne reagiraju na njih, no preko 75% pacijenata pokazuje poboljšanje nakon 6 mjeseci liječenja.