utorak, 27. rujna 2011.

Može li se psu dati aspirin (andol)?

Prihvatljivo je dati psu aspirin ako ga nešto boli, ima vrućicu ili upalu. Aspirin će ublažiti kroničnu bol i neugodu kod psa, no treba ga se davati iznimno oprezno. Psi ne toleriraju velike količine aspirina u tijelu. Aspirin ne treba davati štencima jer ga ne mogu preraditi. Doziranje je zato vrlo važno. Predoziranje aspirinom brzo uzrokuje zdravstvene probleme i može odvesti u smrt. Sigurna količina aspirina ovisi o veličini i težini psa. Uvijek se konzultirajte s veterinarom prije nego psu dajete aspirin.


Malo o aspirinu

Aspirin je protuupalni analgetik koji se koristi kod različitih vrsta boli. Uglavnom se daje psima koji pate od bolova u zglobovima i artritisa, jer je to lijek koji smanjuje otekline i bol. I drugi oblici boli se mogu liječiti aspirinom, ali artritis je najčešći. Aspirin uz to, može smanjiti vrućicu. Davanje psu ispravne doze aspirina olakšava smetnje i pas se bolje osjeća, no ipak mu ga se ne smije davati svakodnevno duži period vremena. Aspirin se psu treba dati samo onda kada ga stvarno treba, i ne svaki put kad primjetite da je malo prehlađen.
Vlasnici pasa, aspirin trebaju davati vrlo oprezno, jer je dokazano da su velike količine za psa otrovne i toksične. Manje pasmine još su osjetljivije. Uvijek aspirin dajte uz hranu, nikada na prazan želudac (jer to može izazvati čir, krvarenje želuca i povraćanje).
Savjetujte se s veterinarom o dozi koja je prikladna za Vašeg psa.


Aspirin i štene

Aspirin, čak i u vrlo malim dozama, može biti iznimno opasan za štene. Štenci nemaju potrebne enzime u organizmu za probavu aspirina i nikada im ne treba davati analgetike. Analgetici mogu biti smrtonosni za štene, i zato trebaju biti na sigurnoj udaljenosti.


Aspirin i problemi sa želucem

Kod pasa se zbog aspirina može razviti čir na želucu i zato se nikada ne daje prazan želudac. Vlasnici pasa trebaju pažljivo promatrati psa nakon što dobije lijek i na vrijeme uočiti bilo kakve probleme. Ako se kod pasa pojave problemi s probavom, treba prestati s davanjem tog lijeka.

Nema komentara:

Objavi komentar