srijeda, 7. rujna 2011.

Uzroci proljeva kod mačića


Neki uzroci proljeva kod mačaka se jednostavno mogu prepoznati i rješiti, a drugi su kompleksniji i mogu zahtijevati pomoć veterinara.

Prilikom dolaska u novi dom dajte mačiću vremena da se navikne na novu okolinu i prehranu. Ovakvi događaji mogu izazvati stres kod mačića koji se onda manifestira u obliku proljeva ili zatvora. Ako se taj problem ne riješi u 48 sati sam od sebe, tada bi bilo dobro da konzultirate veterinara.

Proljev uzrokovan parazitima
Kod mačića jedna ili više vrsta  glista i parazita mogu uzrokovati proljev. Gliste su učestale i lako se prenose s majke na mačića. Često se kod mačke nađe trakavica. Svi ovi nametnici mogu uzrokovati gubitak apetita, proljev i povraćanje. Postoji mnogo dostupnih preparata protiv parazita koje se može kupiti i bez recepta, no ipak bi bilo dobro napraviti testove kako bi znali da li se liječenje provodi ispravno.

Mlijeko može uzrokovati zatvor
Često vlasnici padaju u iskušenje da vom mačiću ponude mlijeko. No, mnoge mačke ne podnose laktozu i ne mogu probaviti kravlje mlijeko. U pet shopovima postoje nadomjesci za mlijeko koji su bolji izbor za mačiće i mačke.

Mačja leukemija
To je neizlječiva bolest uzrokovana retrovirusom. Mačići su podložni infekciji tim virusom putem inficirane sline ili tjelesnih tekućina. Nemojte dozvoliti mački da se van igra bez nadzora i nemojte ju izlagati drugim mačkama za koje ne znate jesu li zdrave. Mačka s ovom bolešću može ugodno i normalno živjeti, no stanje joj se mora pratiti i poduzeti mjere zaštite kako se druge mačke ne bi zarazile.

Kolitis
Stalna upala crijevne sluznice poznata je pod imenom kolitis. On može biti akutna ili kronična bolest, i često se može kontrolirati prehranom sa smanjenim udjelom masnoće i visokim udjelom vlakana u hrani.


Znakovi koje trebate uočiti
Ako su simptomi problema u probavi stalno prisutni, vraćaju se, praćeni su pojavom krvi u stolici ili ekstremno vodenim proljevom, mačka treba veterinarski pregled. Ozbiljan proljev može izazvati dehidraciju mačića i smrt. Drugi znakovi problema uključuju gubitak apetita, vrućicu, iscjedak iz očiju ili pretjerano povraćanje.